Sposób przygotowania:
Marchewkowe spaghetti z jajkiem sadzonym
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ścierając staramy się by uzyskać jak najdłuższe marchewkowe „wiórka”. Na patelni rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy startą marchew. Smażymy ją jednocześnie delikatnie podlewając wodą. W trakcie smażenia dodajemy do niej sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Między czasie makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowany dodajemy do marchwi (odrobinę zostawiamy do dekoracji). Marchewka powinna być al. dente. Całość dokładnie mieszamy by ser się rozpuścił. Następnie dodajemy makaron. Razem podgrzewamy całość. Przygotowane spaghetti porcjujemy na 2 talerze. Na rozgrzany olej wybijamy jajka. Oprószamy je solą ziołową. Smażymy na półmiękko. Gotowe jajka wykładamy na makaron. Wierzch delikatnie oprószamy serem (powinien pod wpływem ciepła się rozpuścić). Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy.