Martyna239

Martyna239

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Spaghetti po bolońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne spaghetti po bolońsku - danie kuchni włoskiej na polskim stole - pomysł na błyskawiczny obiad.

Spaghetti po bolońsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Spaghetti po bolońsku

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • suszone: bazylia, oregano, tymianek
  • 2-3 pomidory
  • kilka listków świeżej bazylii
  • olej
  • makaron spaghetti

Sposób przygotowania:

Spaghetti po bolońsku
Cebulę, czosnek i marchew rozdrabniamy w blenderze, podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone i dalej smażymy. Przyprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilę razem smażymy. Na koniec dodajemy drobno posiekane listki świeżej bazylii. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na talerze wykładamy makaron, kładziemy porcję sosu, dekorujemy pomidorami pokrojonymi w ósemki i listkiem bazylii. 
Spaghetti po bolońsku
Etap 1 Rozdrobnione warzywa przesmażamy.
Spaghetti po bolońsku
Etap 2 Dodajemy mięso mielone, a na koniec przecier pomidorowy.

Tagi:

mięso makaron