Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Spaghetti po bolońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Rewelacyjne, łatwe do przygotowania, aromatyczne i bardzo sycące danie z makaronu z mielonym mięsem w sosie.

Spaghetti po bolońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti po bolońsku

 

  • 1/2 kg mielonego mięsa z łopatki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 1 fix spaghetti bolognese
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Spaghetti po bolońsku
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mielone mięso i mieszając smażyć przez 15-20 minut. Sos bolognese przygotować według przepisu na opakowaniu, połączyć z mięsem, dodać oregano, zioła prowansalskie, czosnek granulowany. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać i chwilę podsmażyć. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić, wyłożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć porcję mięsa w sosie bolońskim.
Spaghetti po bolońsku
Mielone mięso razem z cebulą podsmażyć na oleju
Spaghetti po bolońsku
Sos przygotować według przepisu na opakowaniu
Spaghetti po bolońsku
Mięso połączyć z sosem dodać przyprawy podsmażyć
Spaghetti po bolońsku
Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli odcedzić