lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Spaghetti w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do tej pory spaghetti robiłam używając gotowych sosów ze słoika jednakże tym razem postanowiłam poekspermentować i efekt tego eksperymentu mnie zadowala.

Spaghetti w sosie pomidorowym

Składniki:

Spaghetti w sosie pomidorowym

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti w sosie pomidorowym
W wysokim garnku gotujemy wode na makaron z dodatkiem soli i oleju. Gdy woda będzie wrzeć wkładamy do niej makaron i gotujemy do momentu aż będzie aldente. Przelewamy na druszlak i płuczemy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso mielone i czosnek pokrojony w plasterki. Gdy mięso będzie sie smażyć doprawiamy sol, pieprzem i paprykami. Pomidory nacinamy na krzyż i parzymy w gorącej wodzie. Obieramy je ze skórki , kroimy i dodajemy do mięsa.Potrawę dusimy aż pomidory przemienią się w sos. Na koniec dodajemy suszoną bazylię. Podajemy z makaronem. Można posypać startym żóltym serem.