Sposób przygotowania:
Spaghetti w sosie pomidorowym wg Koper
Makaron gotujemy na półtwardo, w tym czasie przygotowujemy sos. Marchewkę, po obraniu, trzemy na tarce. Pora i i selera naciowego kroimy w półplasterki, czosnek w cienkie plasterki. Warzywa podsmażamy na oliwie. Dodajemy suszoną bazylię, zioła prowansalskie, pokrojone w plasterki oliwki i marynowany pieprz. Mieszamy i smażymy ok 10 minut. Dodajemy pomidory i sos pomidorowy, mieszamy dolewamy sok pomidorowy, żeby sos nie był zbyt gęsty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy ok 10 minut. Dodajemy umytą, drobno posiekaną świeżą bazylię i ser pleśniowy pokrojony w sporą kostkę. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu rozpuszczenia sera. Mieszamy. Makaron polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.