alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Spaghetti z klopsikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Spaghetti z sosem pomidorowym z wieprzowymi klopsikami. Danie bardzo aromatyczne, smaczne i pożywne.

Spaghetti z klopsikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti z klopsikami

 

  • 0,5 kg makaron spaghetti
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Do smaku
  • pieprz kolorowy
  • sól morska
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • Sos pomidorowy
  • pomidory w puszce
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do spaghetti bolognese
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Spaghetti z klopsikami
Cebulę pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni. Do mięsa dodać jajko, połowę zeszklonej cebuli, musztardę, bułkę tartą, przyprawy do smaku i całość dokładnie wymieszać. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i usmażyć na patelni po zdjęciu cebuli z wszystkich stron na oleju. Klopsiki przełożyć na talerz. Na patelnię wlac trochę oleju, dodać cebulę, przyprawę do spaghetti, pomidory razem z zalewą i całość podsmażyć. Do sosu pomidorowego dodać klopsiki, chwilkę razem podsmażyć i doprawić do smaku. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Wyłożyć na talerz porcję makaronu i dodać sos z klopsikami. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Spaghetti z klopsikami
mięso doprawić i uformować małe klopsiki obtoczyć w mące i smażyć na oleju z wszystkich stron
Spaghetti z klopsikami
na patelni po klopsikach przygotować sos pomidorowy
Spaghetti z klopsikami
do sosu dodać usmażone klopsiki i całość podsmażyć
Spaghetti z klopsikami
makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu