Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Spaghetti z kolorową papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Spaghetti w paprykowym sosie z polnych pomidorów.

Spaghetti z kolorową papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti z kolorową papryką

 

  • makaron spaghetti - 250g,
  • papryka czerwona - 1/2 dużej sztuki,
  • papryka żółta - 1/2 dużej sztuki,
  • papryka zielona - 1/2 dużej sztuki,
  • przecier pomidorowy - 3 łyżki (lub więcej do smaku),
  • pomidory polne - 4,
  • cebula,
  • cukier,
  • oliwa lub olej do smażenia,
  • oregano,
  • ser zółty - 100g,
  • papryka czerwona mielona,
  • pieprz ziołowy,
  • sól,
  • sok z cytryny,
  • vegeta,
  • czosnek - 4 ząbki.

Sposób przygotowania:

Spaghetti z kolorową papryką
Warzywa i pomidory obieramy ze skórki i drobno kroimy. Paprykę kroimy w kostkę lub słupki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone pomidory, przecier pomidorowy, pieprz i sól. Dodajemy 1/2 szklanki wody i przekładamy wszystko do rondla. Dusimy przez 10 minut, po czym dodajemy paprykę. Dodajemy vegetę, odrobinę soli, paprykę mieloną. W razie potrzeby dolewamy nieco wody. Dusimy przez ok 15 minut do miękkości papryki. W między czasie gotujemy makaron spaghetti wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec duszenia przyprawiamy sos solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny (jeżeli lubimy). Dodajemy suszone lub świeże zioła. Ser kroimy w kosteczkę lub trzemy na tarce. Porcje makaronu łączymy z sosem i posypujemy serem.
Spaghetti z kolorową papryką
Warzywa i pomidory obieramy ze skórki i drobno kroimy.
Spaghetti z kolorową papryką
Paprykę kroimy w kostkę lub słupki.
Spaghetti z kolorową papryką
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone pomidory, przecier pomidorowy, pieprz i sól.
Spaghetti z kolorową papryką
Dodajemy 1/2 szklanki wody i przekładamy wszystko do rondla. Dusimy przez 10 minut, po czym dodajemy paprykę. Dodajemy vegetę, odrobinę soli, paprykę mieloną. W razie potrzeby dolewamy nieco wody. Dusimy przez ok 15 minut do miękkości papryki.