Sposób przygotowania:
Spaghetti z kolorową papryką
Warzywa i pomidory obieramy ze skórki i drobno kroimy. Paprykę kroimy w kostkę lub słupki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone pomidory, przecier pomidorowy, pieprz i sól. Dodajemy 1/2 szklanki wody i przekładamy wszystko do rondla. Dusimy przez 10 minut, po czym dodajemy paprykę. Dodajemy vegetę, odrobinę soli, paprykę mieloną. W razie potrzeby dolewamy nieco wody. Dusimy przez ok 15 minut do miękkości papryki. W między czasie gotujemy makaron spaghetti wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec duszenia przyprawiamy sos solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny (jeżeli lubimy). Dodajemy suszone lub świeże zioła. Ser kroimy w kosteczkę lub trzemy na tarce. Porcje makaronu łączymy z sosem i posypujemy serem.