bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Czarne spaghetti z krewetkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jestem makaronowym zakupoholikiem :) to moja najnowsza zdobycz z włoskiego sklepu z Częstochowy

Czarne spaghetti z krewetkami

Składniki:

Czarne spaghetti z krewetkami

 

  • 1 cebula
  • 1 duży zabek czosnku
  • 2 łyzki pokrojonej natki pietruszki
  • 150 g krewetek królewskich
  • chlust bialego wina (ok 1/3 szklanki)
  • puszka pomidorow pokrojonych
  • 1 mała papryczka chili (lub mniej w zależnosci od potzeb smakowych)
  • 200 g czarnego spaghetti (barwione sepia)
  • pieprz i ewentualnie sól do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • marynata do krewetek: sok z 1/2 cytryny, czosnek niedzwiedzi suszony, 2 łyzki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Czarne spaghetti z krewetkami
Zamarynowac krewetki, odstawic na min. 30 minut. Na rozgrzanej oliwie zeszklic cebule i czosnek, dodac czesc pietruszki i posiekaną chili. Wrzucic krewetki z marynatą , smazyc razem poł minuty. Dodac pomidory, wlać wino do odparowania. Uzupełnic w razie potrzeby woda jeżeli sos zbyt mocno zgęstnieje. Doprawic sola, pieprzem i sokiem z cytryny. W miedzyczasie ugotowac spaghetti, odcedzic. Podawać z sosem posypane pietruszka. Córce bardzo smakowało:)