Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Spaghetti z kulkami i sosem imbirowo - pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Spaghetti z rozgrzewającym sosem i niewielką ilością tłuszczu.

Spaghetti z kulkami i sosem imbirowo - pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti z kulkami i sosem imbirowo - pomidorowym

 

  • opakowanie spaghetti Mamma Mia
  • 0,5 kg mielonej szynki
  • cebula
  • sól
  • czarny pieprz do smaku
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 - 3 łyżki manny
  • sos: przecier pomidorowy 500 g Podravka
  • łyżka świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyżka oliwy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z kulkami i sosem imbirowo - pomidorowym
Makaron gotujemy al dente zgodnie z zaleceniami producenta. Mięso wykładamy do miski, dodajemy startą na tace cebulę, sól, pieprz oraz wodę. Przez około 5 minut energicznie wyrabiamy mięso. Cała woda ma zniknąć, a mięso ma być bardzo kleiste, dodajemy mannę i odstawiamy na kilka minut. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i imbir staramy się pokroić jak najdrobniej. Rozgrzewamy odrobinę tłuszczu na patelni, wilgotnymi dłońmi formujemy kulki i rumienimy z każdej strony. Zdejmujemy a na patelnię wrzucamy cebulę, czosnek i imbir. Smażymy aż się zeszklą. Dodajmy mięso, zalewamy przecierem, dodajemy resztę przypraw i wolno dusimy pod przykryciem. Odrywamy kilka listków bazylii i odkładamy do dekoracji, resztę wrzucamy do gotującego się sosu. Pod 20 min sos jest gotowy, ostatecznie doprawiamy i możemy podawać.
Spaghetti z kulkami i sosem imbirowo - pomidorowym
Spaghetti gotujemy al dente, zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.
Spaghetti z kulkami i sosem imbirowo - pomidorowym
Cebulę, czosnek oraz imbir kroimy drobno o przesmażamy na odrobinie tłuszczu.
Spaghetti z kulkami i sosem imbirowo - pomidorowym
Do wyrobionego i doprawionego męża dodajemy mannę aby ściągnąć nadmiar wilgoci.
Spaghetti z kulkami i sosem imbirowo - pomidorowym
Opieczone kulki zalewamy przecierem pomidorowym i wolno dusimy pod przykryciem.