Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krem cytrynowy znakomicie pasuje do spaghetti.

Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym

 

  • 400 g spaghetti
  • 300 g filetu z łososia/ew. wędzonego na zimno
  • 1 pęczek koperku
  • 4 żółtka
  • 120 g masła
  • skórka starta z 1 sparzonej cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki białego, wytrawnego wina, najlepiej Chardonnay
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym
Spaghetti gotujemy według wskazówek na opakowaniu.  Łososia kroimy na kawałeczki, siekamy koperek. Na słabym ogniu ubijamy krem za pomocą rózgi, łączać w nim sól, cukier i pieprz, żółtka, skórkę, sok z cytryny, wino. Pokrojone w kostkę schłodzone masło dodajemy do sosu, ciągle mieszamy. Dodajemy koperek, doprawiamy. Krem powinien powiększyc swoją objętość. Łączymy krem z makaronem, dodajemy łososia. 
Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym
Etap 1
Spaghetti z łososiem i sosem cytrynowym
Etap 2