dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Spaghetti z mieloną wołowiną i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Spaghetti bolognese po mojemu, czyli z dużą ilością warzyw.

Spaghetti z mieloną wołowiną i warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Spaghetti z mieloną wołowiną i warzywami

 

  • 25 dag makaronu spaghetti
  • 50 dag mielonej wołowiny
  • kilka pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag twardego żółtego sera
  • 100 ml brandy
  • czubryca czerwona, chili w proszku
  • sól. pieprz
  • olej
  • świeża bazylia

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z mieloną wołowiną i warzywami
Makaron gotuję al dente. Pieczarki, marchew i paprykę kroję w paseczki. Cebulę kroję w kosteczkę a czosnek wyciskam. Na dwóch patelniach rozgrzewam olej. Na jedną wrzucam cebulę, a gdy się lekko zeszkli dodaje mięso i czosnek. Na drugą patelnię wrzucam warzywa, sól i pieprz i co jakiś czas podrzucam ją w celu przemieszania warzyw. Gdy warzywa lekko zmiękną wyłączam pod nimi palnik. W tzw. międzyczasie pilnuję, aby mięso nie zbijało się w większe grudki, mieszam je delikatnie i smażę ok.15 minut (powinno być już prawie dobre). Dodaję brandy, warzywa, przyprawy i koncentrat rozpuszczony w 0,5 szklanki wody. Duszę kilka minut po czym wykładam na sos makaron i delikatnie mieszam wszystko razem. Na talerzu posypuję startym parmezanem (albo innym podobnym serem), świeżą bazylią i jest pysznie ;-)
Spaghetti z mieloną wołowiną i warzywami
Makaron, mięso i warzywa. Dobrze doprawić i dodać kapkę alkoholu .... czegóż jeszcze można chcieć
Spaghetti z mieloną wołowiną i warzywami
Smażę na dwóch patelniach jednocześnie i .... czuję się jak mistrz kuchni ;-D
Spaghetti z mieloną wołowiną i warzywami
Na koniec wszystko "dochodzi" kilka chwil razem, smaki się miksują ale nie zlewają w jedno.