Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Spaghetti z mięsem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne danie z makaronem, mięsem i warzywami

Spaghetti z mięsem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti z mięsem i warzywami

 

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 250 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 50 g sera żółtego

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z mięsem i warzywami
Cebulę obrać, posiekać drobno, zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i startą na tarce marchewkę. Smażyć razem chwilę.W międzyczasie przygotowywania sosu ugotować makaron al dente. Do warzyw dodać mięso i smażyć rozdrabniając je łopatką. Podlać odrobiną wody i dusić aż woda odparuje. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dusić 15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Zagotować. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Makaron rozłożyć na talerze, polać sosem i posypać serem. Udekorować bazylią i od razu podawać.
Spaghetti z mięsem i warzywami
Cebulę obrać, posiekać drobno, zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i startą na tarce marchewkę. Smażyć razem chwilę.
Spaghetti z mięsem i warzywami
W międzyczasie przygotowywania sosu ugotować makaron al dente.
Spaghetti z mięsem i warzywami
Do warzyw dodać mięso i smażyć rozdrabniając je łopatką. Podlać odrobiną wody i dusić aż woda odparuje. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dusić 15 minut.
Spaghetti z mięsem i warzywami
Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Zagotować. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach.