Sposób przygotowania:
Spaghetti z pulpetami i pomidorkami
Łopatkę, namoczoną kajzerkę oraz posiekaną cebulę zmielić w maszynce do mięsa, dodać jajko oraz przyprawy, posiekane ząbki czosnku i zagnieść masę. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące, a następnie je podsmażyć na patelni lub ogotować w wodzie. SOS: Pomidory obrać ze skórki, posiekać w kostkę. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć, dodać po chwili pomodory i smażyć aż się rozpadną, wrzucić umyt pomidorki koktajlowe. Gdy cebula będzie miękka i pomidorki zmiękną, dodać koncentrat i ok. szklankę wody. Lekko odparować sos, ewentualnie dosłodzić cukrem, doprawić. Na koniec dodać pulpety i podgrzać je chwilę w sosie. Podawać z makaronem ugotowanym al dente.