kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Spaghetti z śmietanowym tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczna propozycja na szybki obiad w 15 minut. Składniki na to danie mam zawsze w zanadrzu dzięki czemu mogę wyczarować dla rodziny przepyszny i odżywczy obiad.

Spaghetti z śmietanowym tuńczykiem

Składniki:

Spaghetti z śmietanowym tuńczykiem

 

  • (na 4 porcje)
  • 400 g makaronu razowego spaghetti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 białe cebule
  • ząbek czosnku
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
  • 400 ml śmietanki słodkiej 12%
  • łyżka mąki
  • biały pieprz, sól
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania:

Spaghetti z śmietanowym tuńczykiem
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek. W czasie kiedy gotujemy makaron w osobnym garnku rozpuszczamy masło klarowane. Cebule kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy tuńczyka wraz z zalewą. Mieszamy delikatnie aby nie zrobić z ryby miazgi. Łyżkę mąki mieszamy ze śmietanką i dolewamy do tuńczyka z cebulką. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Dekorujemy gałązką świeżego tymianku.

Tagi:

makaron sosy