Sposób przygotowania:
Spaghetti z sosem warzywnym i klopsikami
W garnku zagotowujemy wodę na makaron.Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, wyciśnięty czosnek ,sól ,pieprz do smaku. Wyrabiamy masę mięsną. Formujemy kulki i smażymy je na oleju z dodatkiem masła. Na patelnie po smażeniu klopsików dodajemy pokrojoną cebule , podsmażamy.Bakłażana i cukinię kroimy w kosteczkę , dodajemy do cebuli- podsmażamy. Marchewkę i seler obieramy i ścieramy na tarce - dodajemy na patelnie z warzywami. Podsmażamy , zalewamy winem. Na dużym ogniu wino redukujemy. Następnie dolewamy bulion ok 2 szklanki i dusimy warzywa. Kiedy warzywa zrobią się miękkie blendujemy je na jednolity krem. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i zabielamy śmietaną 30. Do sosu dodajemy klopsiki i makaron - lekko mieszamy. Podajemy