renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Spaghetti z sosem mięsno-warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Spaghetti z sosem mięsno-warzywnym jest daniem bardzo sycącym. Zawiera oprócz mięsa bardzo duże ilości warzyw.

Spaghetti z sosem mięsno-warzywnym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Spaghetti z sosem mięsno-warzywnym

 

  • 500-600g szynki wieprzowej
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 1 średni por
  • 1 duża cebula
  • pół papryki
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i szczypta ostrej, zioła prowansalskie
  • makaron spaghetti

Sposób przygotowania:

Spaghetti z sosem mięsno-warzywnym

Etap 1

Spaghetti z sosem mięsno-warzywnym
Mięso z szynki wieprzowej na początek zmielić.

Mięso należy zmielić. W dużym garnku rozgrzać pół szklanki wody, wrzucić zmielone mięso i dusić pod przykryciem.

Etap 2

Spaghetti z sosem mięsno-warzywnym
Cebule należy obrać i posiekać, a potem dodać do mięsa.

Cebulę posiekać i dodać do duszonego mięsa.

Etap 3

Spaghetti z sosem mięsno-warzywnym
Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w kostkę.

Po około 10 minutach dodać pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę i selera. Wymieszać i dusić przez około 10 minut.

Etap 4

Spaghetti z sosem mięsno-warzywnym
Pora w całości tj, jasna i zieloną część pokroić w krążki.

Następnie dodać pokrojonego w krążki pora, wymieszać i dusić około 5 minut.

Etap 5

Spaghetti z sosem mięsno-warzywnym
Potrawę nalezy doprawić na koniec do smaku wszystkimi przyprawami z przepisu.

Następnie dodać pomidory z puszki, doprawić do smaku przyprawami i na koniec dodać paprykę pokrojoną w dość dużą kostkę. Dusić jeszcze kilka minut i sos gotowy. Podawać z makaronem spaghetti ugotowanym al dente.