bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Spaghetti z sosem neapolitańskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Spaghetti z sosem pomidorowym przygotowałam na piątkowy obiad, obydwoje z mężem uwielbiamy to danie.

Spaghetti z sosem neapolitańskim

Składniki:

Spaghetti z sosem neapolitańskim

 

  • 300 gram makaronu spaghetti
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • Garść listków bazylii
  • Ziła prowansalskie
  • Sól, pieprz
  • 150 gram startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Spaghetti z sosem neapolitańskim
Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, cebula powinna być szklista. Pomidory z puszki miksujemy i dodajemy do cebuli.

Dusimy do odparowania wody, dodajemy posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartymi ziołami prowansalskimi.

Chwilę jeszcze podgrzewamy na ogniu. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu.

Odcedzony układamy na talerzu, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym serem. 

Tagi:

danie makaron sos