karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Gołąbki z farszem ziemniaczano-marchewkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie, przypominające tradycyjne gołąbki, a jednak w nieco innej formie. Gwarantuję, że podczas przygotowywania farszu cały dom będzie pachniał jak wspomnienia z kuchni babci. Smacznego.

Gołąbki z farszem ziemniaczano-marchewkowym Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Gołąbki z farszem ziemniaczano-marchewkowym

 

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 5 średnich marchewek
  • 4 średnie cebule
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie przyprawy do ziemniaków (25 g)
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka suszonej liścia selera
  • ½ łyżki suszonej pietruszki
  • ½ łyżeczki papryki suszonej wędzonej
  • ½ łyżeczki garam masala
  • ½ łyżeczki suszonych liści kolendry
  • ¼ łyżeczki suszonych owoców kolendry
  • szczypta curry
  • 1 l bulionu warzywnego/drobiowego
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • sól, pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Gołąbki z farszem ziemniaczano-marchewkowym
Ziemniaki umyć, obrać. Marchewkę oskrobać, spłukać. Cebule obrać. Wszystkie warzywa pokroić na niewielkie kawałki zbliżone do siebie wielkością. Zalać wodą i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć dodać dwie czubate łyżeczki soli oraz przyprawę do ziemniaków, lubczyk, liście selera i pietruszkę. Wymieszać, ugotować do miękkości.

Gdy warzywa będą gotowe, dokładnie odcedzić (zachowując jednak wodę, w której się gotowały), dodać masło, paprykę, przyprawę garam masala, kolendry i curry. Następnie starannie u i odstawić do ostygnięcia. W razie konieczności jeszcze posolić – farsz musi mieć wyrazisty smak.

W tym czasie od kapusty włoskiej oddzielić liście, każdy z osobna umyć. Do wody, w której gotowały się warzywa dodać ok. 2 łyżeczek cukru i po kolei moczyć w niej po kolei każdy liść do momentu uzyskania jego miękkości.

Każdy tak przyrządzony liść następnie osuszyć np. ręcznikiem papierowym i na jego wnętrze od strony początku nerwu nakładać po 1-2 łyżce farszu (w zależności od wielkości liścia), następnie zwijać jak tradycyjny gołąbek. Gdy wszystkie liście zużyjemy lub skończy się nam farsz, układać gołąbki w garnku, który uprzednio został wyłożony nieprzydatnymi liśćmi kapusty, tj. np. za małymi, porwanymi, postrzępionymi. Na nie układać gołąbki zwijaną częścią do dołu. Wierzch również można przykryć liśćmi kapusty.

Całość zalać bulionem, dodać ziele angielskie, liście laurowe, opcjonalnie dodatkowo posypać odrobiną soli i cukru. Bulion powinien sięgać przynajmniej połowy górnych gołąbków. Jeśli nam go zabraknie, możemy wlać jeszcze wodę pozostałą z gotowania warzyw, w której moczono uprzednio również liście kapusty.

Całość przykryć pokrywką, zagotować i od momentu wrzenia gotować ok. 50 minut na małym ogniu.

Podawać np. z sosem koperkowym i sałatką z marchewki i groszku.

Smacznego!
Gołąbki z farszem ziemniaczano-marchewkowym
Ziemniaki umyć, obrać. Marchewkę oskrobać, spłukać. Cebule obrać. Wszystkie warzywa pokroić na niewielkie kawałki zbliżone do siebie wielkością. Zalać wodą i zagotować.
Gołąbki z farszem ziemniaczano-marchewkowym
Gdy warzywa będą gotowe, dokładnie odcedzić (zachowując jednak wodę, w której się gotowały), dodać masło, paprykę, przyprawę garam masala, kolendry i curry.
Gołąbki z farszem ziemniaczano-marchewkowym
od kapusty włoskiej oddzielić liście, każdy z osobna umyć. Do wody, w której gotowały się warzywa dodać ok. 2 łyżeczek cukru i po kolei moczyć w niej po kolei każdy liść do momentu uzyskania jego miękkości.
Gołąbki z farszem ziemniaczano-marchewkowym
na wnętrze liścia kapusty od strony początku nerwu nakładać po 1-2 łyżce farszu (w zależności od wielkości liścia), następnie zwijać jak tradycyjny gołąbek.
Gołąbki z farszem ziemniaczano-marchewkowym
Gdy wszystkie liście zużyjemy lub skończy się nam farsz, układać gołąbki w garnku, który uprzednio został wyłożony nieprzydatnymi liśćmi kapusty, tj. np. za małymi, porwanymi, postrzępionymi.
Gołąbki z farszem ziemniaczano-marchewkowym
Podawać np. z sosem koperkowym i sałatką z marchewki i groszku. Smacznego!