eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1615]

Pulpety rybne Eli w sosie z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam pulpety z mrożonego dorsza czarnego. Podałam pulpety w sosie z marchewką i cukinią. Całość podałam z ugotowanym ryżem.

Pulpety rybne Eli w sosie z warzywami

Składniki:

Pulpety rybne Eli w sosie z warzywami

pulpety

sos

  • 6 łyżek oleju ze smażenia pulpetów
  • 1 młoda cukinia
  • 2 marchewki
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

  • 500 ml oleju do głębokiego smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia pulpetów
  • ugotowany ryż

Sposób przygotowania:

Pulpety rybne Eli w sosie z warzywami

przygotowanie pulpetów

Pulpety rybne Eli w sosie z warzywami
Rozmrożoną i osuszoną rybę zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

Rybę rozmrozić, pokroić na paski i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmielić dorsza w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.

przygotowanie pulpetów cd

Pulpety rybne Eli w sosie z warzywami
Obraną z łupinek cebulę drobniutko pokroić.

Cebulę obrać z łupinek i drobniutko pokroić.

przygotowanie pulpetów cd

Pulpety rybne Eli w sosie z warzywami
Do zmielonego dorsza dodać pozostałe składniki pulpetów.

Do zmielonej ryby dodać jajka, bułkę tartą i cebulę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

przygotowanie pulpetów cd

Pulpety rybne Eli w sosie z warzywami
Z wymieszanej masy rybnej uformować kulki.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z masy rybnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

przygotowanie pulpetów cd

Pulpety rybne Eli w sosie z warzywami

Kulki rybne obtoczyć w bułce tartej.

przygotowanie pulpetów cd

Pulpety rybne Eli w sosie z warzywami

W rondlu rozgrzać olej rzepakowy. Do wrzącego oleju wrzucać partiami pulpety i smażyć aż będą rumiane. Pulpety wyjmować z oleju łyżką cedzakową.

przygotowanie sosu

Pulpety rybne Eli w sosie z warzywami

Cukinię opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i odciąć końcówki. Pokroić cukinię w kostkę razem ze skórką.

przygotowanie sosu cd

Pulpety rybne Eli w sosie z warzywami

Marchewki obrać, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Marchewki pokroić w kostkę.

przygotowanie sosu cd

Pulpety rybne Eli w sosie z warzywami

Koperek opłukać, osuszyć i pokroić.

przygotowanie sosu cd

Pulpety rybne Eli w sosie z warzywami

Na dużej patelni rozgrzać 6 łyżek oleju ze smażenia,dodać marchewkę i smażyć 10 minut.

przygotowanie sosu cd

Pulpety rybne Eli w sosie z warzywami

Do marchewki dodać cukinię i smażyć aż warzywa będą miękkie.

przygotowanie sosu cd

Pulpety rybne Eli w sosie z warzywami

Do usmażonych warzyw dodać pulpety.

przygotowanie sosu cd

Pulpety rybne Eli w sosie z warzywami

Do pulpetów z warzywami wlać bulion warzywny i zagotować. Do sosu dodać koperek. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Pulpety w sosie podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego!