Sposób przygotowania:
Pulpety rybne Eli w sosie z warzywamiprzygotowanie pulpetów
Rybę rozmrozić, pokroić na paski i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmielić dorsza w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
przygotowanie pulpetów cd
Cebulę obrać z łupinek i drobniutko pokroić.
przygotowanie pulpetów cd
Do zmielonej ryby dodać jajka, bułkę tartą i cebulę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
przygotowanie pulpetów cd
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z masy rybnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
przygotowanie pulpetów cd
Kulki rybne obtoczyć w bułce tartej.
przygotowanie pulpetów cd
W rondlu rozgrzać olej rzepakowy. Do wrzącego oleju wrzucać partiami pulpety i smażyć aż będą rumiane. Pulpety wyjmować z oleju łyżką cedzakową.
przygotowanie sosu
Cukinię opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i odciąć końcówki. Pokroić cukinię w kostkę razem ze skórką.
przygotowanie sosu cd
Marchewki obrać, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Marchewki pokroić w kostkę.
przygotowanie sosu cd
Koperek opłukać, osuszyć i pokroić.
przygotowanie sosu cd
Na dużej patelni rozgrzać 6 łyżek oleju ze smażenia,dodać marchewkę i smażyć 10 minut.
przygotowanie sosu cd
Do marchewki dodać cukinię i smażyć aż warzywa będą miękkie.
przygotowanie sosu cd
Do usmażonych warzyw dodać pulpety.
przygotowanie sosu cd
Do pulpetów z warzywami wlać bulion warzywny i zagotować. Do sosu dodać koperek. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Pulpety w sosie podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego!