SUPERPRZEPIS

Pieczony łosoś z masełkiem koperkowo - czosnkowym

  • Ag.Zetka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Pieczony łosoś z masełkiem koperkowo - czosnkowym

Szybkie danie z łososia, którego smak podbija masełko koperkowo - czosnkowe. Łosoś świetnie smakuje w towarzystwie pieczonych ziemniaczków.

Składniki:

Pieczony łosoś z masełkiem koperkowo - czosnkowym

 

  • 2 kawałki łososia o wadze ok. 350 g każdy
  • 1/2 pęczka koperku
  • 4 małe ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki miękkiego masła
  • sól
  • przyprawa do ryb

Sposób przygotowania:

Pieczony łosoś z masełkiem koperkowo - czosnkowym

ETAP 1:

Pieczony łosoś z masełkiem koperkowo - czosnkowym
4 ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę

4 ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę do czosnku lub siekamy drobno.

ETAP 2:

Pieczony łosoś z masełkiem koperkowo - czosnkowym
Koperek myjemy, osuszamy, siekamy, wrzucamy do czosnku

Umyty koperek osuszamy i siekamy, dodajemy do czosnku.

ETAP 3:

Pieczony łosoś z masełkiem koperkowo - czosnkowym
Do czosnku i koperku dodajemy miękkie masło

Do czosnku i koperku dodajemy masło, ugniatamy razem widelcem.

ETAP 4:

Pieczony łosoś z masełkiem koperkowo - czosnkowym
Łososia przyprawiamy solą i przyprawą do ryb

Łososia pozbawiamy skórki i ości. Każdy kawałek ryby układamy na kawałku folii aluminiowej. Łososia przyprawiamy z obu stron solą i przyprawą do ryb.

ETAP 5:

Pieczony łosoś z masełkiem koperkowo - czosnkowym
W łososiu robimy rowki, w które wkładamy masełko koperkowo- czosnkowe

W łososiu robimy nacięcia, w które wkładamy masełko koperkowo- czosnkowe. Każdy kawałek ryby owijamy folią. Pieczemy ok. 25 minut w 200 st. C.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Tagi:

ryba danie