WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1349]

Żeberka w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Żeberka wieprzowe w sosie własnym, z dodatkiem cebuli i marchewki. Obsmażone na patelni a następnie duszone w garnku.

Żeberka w sosie własnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka w sosie własnym

 

Sposób przygotowania:

Żeberka w sosie własnym

ETAP 1:

Żeberka wieprzowe podzielić na kawałki. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i włożyć żeberka. Obsmażyć na złoty kolor i przełożyć do garnka. Na pozostałym oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do mięsa. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa. Zalać żeberka wodą aby je zakryć.

Dodać majeranek, pieprz, listki i ziele angielskie. Zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić ok. godziny. Następnie posolić i dodać śmietanę. Dusić kolejne 30 minut.

Mąkę wymieszać w odrobinie wody i wlać do garnka. Dusić aż żeberka będą mięciutkie. Podawać z ziemniakami i surówką.

Żeberka w sosie własnym
Żeberka wieprzowe uduszone w sosie w garnku
Żeberka w sosie własnym
Mięso, warzywa i przyprawy zalane zimną wodą.
Żeberka w sosie własnym
Pokrojone w kostkę cebule przesmażone na oleju
Żeberka w sosie własnym
Podsmażone na oleju żeberka przełożone do garnka