Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Spaghetti z ziołami i parmezanem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kuchnia włoska to proste, niezbyt drogie, nieskomplikowane a pyszne potrawy i takie jest to spaghetti z ziołami - idealna na szybką kolację po ciężkim dniu w pracy.

Spaghetti z ziołami i parmezanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti z ziołami i parmezanem

 

  • ½ opakowania spaghetti pełnoziarnistego
  • Garść świeżej mięty
  • Garść świeżej pietruszki
  • Grac świeżego oregano
  • Garść świeżej szałwii
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Spaghetti z ziołami i parmezanem
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej posiekany w kostkę czosnek i cebulę.

Kiedy cebula i czosnek delikatnie się zeszkli na patelnie dodajemy posiekane zioła, wlewamy wino i smażymy jeszcze 3-4 minuty ( lub do momentu kiedy połowa wina odparuje ). Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy na patelnie – mieszamy całość doprawiamy ją solą, pieprzem polewamy odrobiną oliwy z oliwek jeszcze raz starannie mieszamy, posypujemy całoość parmezanem i serwujemy. 
Spaghetti z ziołami i parmezanem
Posiekany w drobną kostkę czosnek i cebula
Spaghetti z ziołami i parmezanem
zioła: szałwia, oregano, mięta i pietruszka
Spaghetti z ziołami i parmezanem
przesmazone na oliwie z oliwek zioła i przyprawy
Spaghetti z ziołami i parmezanem
makaron spaghetti pełniziarnisty w trakcie gotowania