Sposób przygotowania:
Spaghetti z sosem bolońskim
Mięso wołowe kroimy w poprzek włókien w kostkę i przesmażamy szybko do zrumienienia na oliwie z oliwek, dodajemy potem pokrojony w bardzo cieniutkie plasterki ząbek czosnku i dusimy z przesmażoną na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulę, uzupełniamy wodą. Dodajemy trochę wermutu/ sherry lub czerwonego wina, odparowujemy. Osobno przygotowujemy sos pomidorowy: rozgrzewamy oliwę z oliwek ( 2- 3 łyżki), wrzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodajemy przecier pomidorowy/ passatę lub pomidory pelati. Pod koniec jak już sos zgęstnieje dodajemy przyprawy według uznania u mnie to jest sól, pieprz, bazylia, oregano lub zioła prowansalskie. Blendujemy na gładki sos i dodajemy do duszącego się mięsa. Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy al dente, dodajemy na odcedzony makaron sos pomidorowy z mięsem, posypujemy startym parmezanem.