Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Spaghetti z polską nutą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Oryginalny sos bolognese potrzebuje wołowiny i bardzo , bardzo czasu by go zrobić (dusi się ok. 4 godzin). Aż tak cierpliwa to ja nie jestem

Spaghetti z polską nutą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti z polską nutą

 

  • 30 dag mięsa mielonego od szynki ( mielę w domu )
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 puszka pomidorów pelati ( bez skórki w soku ) -400 g
  • 1 kostka bulionu wołowego Knorra
  • 6 łyżek oleju z pestek winogron
  • koncentrat pomidorowy do smaku
  • cukier
  • sól
  • pieprz mielony
  • zioła ( tymianek, oregano- lub zioła prowansalskie) - do smaku
  • przyprawa -suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • przyprawa polskie kwiaty jadalne ( lub jadalne kwiaty ogrodowe ) - nie koniecznie
  • 25 dag makaronu spaghetti
  • 10 dag utartego parmezanu
  • 3 szklanki wody
  • natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z polską nutą
Pokroić obraną cebulę. Marchew obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). W garnku o grubym dnie rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć na nich mieszając cebule i marchew. Mięso wyrobić z pozostałym olejem i włożyć do garnka . Smażyć mieszając aż się zrumieni ( mięso trzeba rozdrobnić w trakcie smażenia by nie było dużych grudek. Dorzucić pomidory wraz z sokiem w którym były . Zalać 3 szklankami wody . Włożyć kostkę bulionową i dusić na małym gazie 1,5 godziny. Sos powinien się zgotować do objętości ok.2,5 szklanki . Do sosu dodajemy zioła , cukier , pieprz .Doprawić koncentratem pomidorowym . Pogotować by smaki przeszły sobą. W tym czasie nastawić osoloną wodę na makaron i gotujemy go al dente .Odcedzić . Makaron wymieszać w garnku z sosem ( odstawić na moment by wchłonął trochę sosu ) - posypany na talerzach parmezanem i natką * A tak się składa , że mięso mielone , makaron spaghetti, pomidory pelati, cebulę, marchew , zioła i przyprawy zawsze mam . ** lub suszone pomidory, czosnek granulowane ( lub świeży roztarty z solą ) i bazylia - do smaku *** wolę Chedar ale ostatnio trzymam w zapasie ten drobno tarty parmezan - jest po prostu tańszy i może leżeć zapakowany próżniowo w małych paczkach
Spaghetti z polską nutą
Cebula i marchewka dusza się na odrobinie oleju
Spaghetti z polską nutą
Zmielić mieso i dodać do smażących się warzyw
Spaghetti z polską nutą
Dołożyć pomidory wraz z sokiem i rozgotować je
Spaghetti z polską nutą
Po wlaniu wody dusic sos - na końcu doprawic go do smaku