Sposób przygotowania:
Spaghetti z polską nutą
Pokroić obraną cebulę. Marchew obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). W garnku o grubym dnie rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć na nich mieszając cebule i marchew. Mięso wyrobić z pozostałym olejem i włożyć do garnka . Smażyć mieszając aż się zrumieni ( mięso trzeba rozdrobnić w trakcie smażenia by nie było dużych grudek. Dorzucić pomidory wraz z sokiem w którym były . Zalać 3 szklankami wody . Włożyć kostkę bulionową i dusić na małym gazie 1,5 godziny. Sos powinien się zgotować do objętości ok.2,5 szklanki . Do sosu dodajemy zioła , cukier , pieprz .Doprawić koncentratem pomidorowym . Pogotować by smaki przeszły sobą. W tym czasie nastawić osoloną wodę na makaron i gotujemy go al dente .Odcedzić . Makaron wymieszać w garnku z sosem ( odstawić na moment by wchłonął trochę sosu ) - posypany na talerzach parmezanem i natką * A tak się składa , że mięso mielone , makaron spaghetti, pomidory pelati, cebulę, marchew , zioła i przyprawy zawsze mam . ** lub suszone pomidory, czosnek granulowane ( lub świeży roztarty z solą ) i bazylia - do smaku *** wolę Chedar ale ostatnio trzymam w zapasie ten drobno tarty parmezan - jest po prostu tańszy i może leżeć zapakowany próżniowo w małych paczkach
-Natka-