SUPERPRZEPIS

Spaghetti ze szparagami

  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Spaghetti ze szparagami

Przepyszne i zdrowe danie obiadowe, które przygotujesz w pół godziny. Warto korzystać ze świeżych szparagów póki sezon na nie jeszcze trwa.

Składniki:

Spaghetti ze szparagami

Składniki

Sposób przygotowania:

Spaghetti ze szparagami

I

Spaghetti ze szparagami
Makaron spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu

W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i 2 łyżkami oliwy. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.

II

Spaghetti ze szparagami
Umyte szparagi pociąć we wstążki za pomocą obieraczki

W międzyczasie umyć i osuszyć szparagi. Odciąć główki a łodygi pociąć w cieniutkie paski za pomocą obieraczki do jarzyn.

III

Spaghetti ze szparagami
Główki szparagów ugotować w wodzie aby pozostały chrupiące

Główki szparagów gotować kilka minut w lekko osolonej wodzie aby pozostały lekko chrupiące.

IV

Spaghetti ze szparagami
Szparagi przesmażyć z czosnkiem na oliwie

Na 3 łyżkach oliwy zeszklić posiekany czosnek, dodać wstążki szparagów i smażyć ok 10 minut na średnim ogniu. Doprawić do smaku solą morską prowansalską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać ugotowany makaron i cały czas podgrzewając wymieszać ze szparagami. Makaron nakładać na talerze, posypać wiórkami parmezanu i posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.