Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Spaghetti ze szparagami i szynką parmeńs

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne danie... choć nie należy do tanich.

Spaghetti ze szparagami i szynką parmeńs

Składniki:

Spaghetti ze szparagami i szynką parmeńs

 

  • 40 dag makaronu spaghetti,
  • 15 dag szynki parmeńskiej pokrojonej w cieniutkie plasterki,
  • 8 dag startego parmezanu,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 25 dag końcówek zielonych szparagów.
  • 1 łyżka masła,
  • 1 średnia cebula pokrojona w cienkie półplasterki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól i pieprz,
  • kilka listków świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

Spaghetti ze szparagami i szynką parmeńs
Makaron ugotować al'dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. W rondlu rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojone w plasterki szparagi i sok z cytryny. Dusić do miękkości szparagów. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną w kwadraciki (1 cm x 1cm) szynkę oraz masło. Sosem polać gorący makaron. Wymieszać. Posypać startym parmezanem. Udekorować listkami bazylii.