agni77

agni77

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Spanakotiropita

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Spanakotiropitę możemy dostać w każdej piekarni,na każdej ulicy w Grecji.Jest to potrawa tak tradycyjna jak pasticio czy mussaka i równie pyszna.

Spanakotiropita Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Spanakotiropita

 

  • sera feta, 2 cebule, pęczek koperku, 2 rozkłócone jajka, 3/4 filiżanki oliwy, 1 filiżanka

Sposób przygotowania:

Spanakotiropita
Szpinak solimy i zagniatamy aby puścił sok. Jeśli są to liście,kroimy drobno. Cebulę kroimy dodajemy posiekany koperek, pokruszoną fetę, mleko,jajka, gałkę muszkatałową, oliwę, sól i pieprz. Składniki dobrze mieszamy ze szpinakiem. Na formę kładziemy część ciasta francuskiego, na to układamy masę szpinakową i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w średnio gorącym piekarniku około 1 godz. Ciasto francuskie: do mąki dodajemy oliwę i wyrabiamy dodając stopniowo wodę i ocet, aż osiągnie konsystencję makaronowego ciasta. Toczymy z niego kulę i odstawiamy do lodówki na godzinę, po czym wyjmujemy, dzielimy na dwie części i wałkujemy na jak najcieńszy placek.
Spanakotiropita
składniki
Spanakotiropita
Spanakotiropita