Sposób przygotowania:
Szpecle z sosem kurkowymETAP 1:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól, rozmieszane widelcem jaja oraz wlewamy mleko. Całość wyrabiamy razem aż uzyskamy jednolite ciasto o dość luźnej konsystencji.
ETAP 2:
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli tak jak na makaron. Część ciasta układamy na desce do krojenia polanej zimną wodą i przy użyciu noża kładziemy cienkie kluski na wrzątek . Gotujemy około 10 minut, a następnie odcedzamy na sicie . Możemy przelać zimną wodą aby się nie skleiły, ale nie zbyt mocno aby nie były zimne.
ETAP 3:
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni lub w rondlu rozpuszczamy masło i szklimy na nim pokrojoną cebulkę, następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Smażymy razem jeszcze chwilkę. Przyprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Wlewamy pól szklanki wody i dusimy na małym ogniu aż kurki będą miękkie.
ETAP 4:
Do rondla z grzybami i cebulką wlewamy śmietankę kremówkę oraz mleko zmieszane z mąką pszenną. Gotujemy razem aż sos zgęstnieje. Jeśli zachodzi potrzeba przyprawiamy do smaku. Gotowym sosem polewamy wcześniej ugotowane szpecle.