madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 531]

Szpecle z sosem kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rodzaj lanych klusek pochodzenia niemieckiego z aromatycznym sosem kurkowym. Bardzo szybkie danie jeśli nie będziemy liczyć czasu oczyszczania kurek .

Szpecle z sosem kurkowym

Składniki:

Szpecle z sosem kurkowym

Kluski

Sos

Sposób przygotowania:

Szpecle z sosem kurkowym

ETAP 1:

Szpecle z sosem kurkowym
Wyrabiamy razem składniki aż uzyskamy jednolite ciasto

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól, rozmieszane widelcem jaja oraz wlewamy mleko. Całość wyrabiamy razem aż uzyskamy jednolite ciasto o dość luźnej konsystencji.

ETAP 2:

Szpecle z sosem kurkowym
Ugotowane kluski osączamy na sicie i przelewamy

W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli tak jak na makaron. Część ciasta układamy na desce do krojenia polanej zimną wodą i przy użyciu noża kładziemy cienkie kluski na wrzątek . Gotujemy około 10 minut, a następnie odcedzamy na sicie . Możemy przelać zimną wodą aby się nie skleiły, ale nie zbyt mocno aby nie były zimne.

ETAP 3:

Szpecle z sosem kurkowym
Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojone kurki.

Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni lub w rondlu rozpuszczamy masło i szklimy na nim pokrojoną cebulkę, następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Smażymy razem jeszcze chwilkę. Przyprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Wlewamy pól szklanki wody i dusimy na małym ogniu aż kurki będą miękkie.

ETAP 4:

Szpecle z sosem kurkowym
Do kurek wlewamy kremówkę oraz mleko z mąką

Do rondla z grzybami i cebulką wlewamy śmietankę kremówkę oraz mleko zmieszane z mąką pszenną. Gotujemy razem aż sos zgęstnieje. Jeśli zachodzi potrzeba przyprawiamy do smaku. Gotowym sosem polewamy wcześniej ugotowane szpecle.