Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Wątróbka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna wątróbka drobiowa z pieczarkami duszonymi w plasterkach, doskonała z pieczywem lub kaszą. Doskonała propozycja na obiad.

Wątróbka z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka z pieczarkami

 

  • 400 g pieczarek
  • 760 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • suszony majeranek do smaku
  • suszony lubczyk do smaku
  • suszona natka pietruszki do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki smietany 18 %
  • około 1/2 szklanki wody
  • mąka do obliczania wątróbki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wątróbka z pieczarkami
Wątróbkę oczyścić, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki również oczyścić, opłukać, pokroić w plastry. 

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pokrojona w piórka cebulę, cebulę zeszklić oraz lekko 

zrumienić. Do zrumienionej cebuli dodać pokrojone pieczarki, dusić tak długo dopóki cały płyn odparuje. 

Wątróbkę oprószyć solą i pieprzem, następnie mąką. 

Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i ukladac oprószoną mąką wątróbkę. 

Smażyć na średnim ogniu. 

Do wątróbki dodać pieczarki, doprawić do smaku przyprawami, dolać wodę oraz śmietanę, wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.

Chwile razem smażyć, upewniając się, ze wątróbka nie jest surowa. 

Gotową wątróbkę z pieczarkami podawać z pieczywem lub kaszą. 

Smacznego :)
Wątróbka z pieczarkami
Pieczarki dusimy tak długo, aż odparuje sok
Wątróbka z pieczarkami
Opruszona maka watrobke podsmażamy na oleju
Wątróbka z pieczarkami
Watrobke łączymy z pieczarkami, mieszamy
Wątróbka z pieczarkami
Na końcu dodajemy śmietanę, wodę, przyprawy