kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Stek z polędwicy wołowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Grillowana wołowina, bardzo oszczędna w przyprawy i dodatki to typowo męskie, mocne danie. Aby poczuć w pełni smak mięsa polecany jest stopień wysmażenia rare lub medium. Dla miłośników mniej krwistego mięsa polecam dłuższy czas smażenia – well done.

Stek z polędwicy wołowej  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Stek z polędwicy wołowej

podstawowe

  • 2 steki z polędwicy wołowej po około 250 g (2,5 cm grubości)
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • sól morska, pieprz czerwony

Sposób przygotowania:

Stek z polędwicy wołowej
Steki wyciągnąć z lodówki około godziny przed przyrządzeniem – ogrzać do temperatury pokojowej. Osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić grubo mielonym pieprzem. Nie solić (mięso stwardnieje). 

Rozgrzać patelnię o grubym dnie na dość dużym ogniu. Wlać oliwę a gdy będzie gorąca włożyć steki. Smażyć na sporym ogniu przez 2 minuty. Przewrócić na drugą stronę, dołożyć łyżkę masła i smażyć przez kolejne 2 minuty, polewając wierzch steku roztopionym tłuszczem. Zdjąć z patelni i zostawić do odpoczęcia 2 minuty. Doprawiać na talerzu gruboziarnistą solą i czerwonym pieprzem.

Rada!

Czasy smażenia steku:

Krwisty (rare) – Smaży się go około 2 minut z każdej strony .

Średnio krwisty (medium-rare) - Smaży się około 3 minut z każdej strony. 

Średnio wysmażony (medium) - Smaży się około 5-6 minut z każdej strony. 

Dobrze wysmażony (well done) - Smaży się około 8 minut z każdej strony.
Stek z polędwicy wołowej
W zależności od preferowanego stopnia wysmażenia, dopasowujemy czas obróbki cieplenej.