Sposób przygotowania:
Stek z polędwicy wołowej
Steki wyciągnąć z lodówki około godziny przed przyrządzeniem – ogrzać do temperatury pokojowej. Osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić grubo mielonym pieprzem. Nie solić (mięso stwardnieje).
Rozgrzać patelnię o grubym dnie na dość dużym ogniu. Wlać oliwę a gdy będzie gorąca włożyć steki. Smażyć na sporym ogniu przez 2 minuty. Przewrócić na drugą stronę, dołożyć łyżkę masła i smażyć przez kolejne 2 minuty, polewając wierzch steku roztopionym tłuszczem. Zdjąć z patelni i zostawić do odpoczęcia 2 minuty. Doprawiać na talerzu gruboziarnistą solą i czerwonym pieprzem.
Rada!
Czasy smażenia steku:
Krwisty (rare) – Smaży się go około 2 minut z każdej strony .
Średnio krwisty (medium-rare) - Smaży się około 3 minut z każdej strony.
Średnio wysmażony (medium) - Smaży się około 5-6 minut z każdej strony.
Dobrze wysmażony (well done) - Smaży się około 8 minut z każdej strony.
Rozgrzać patelnię o grubym dnie na dość dużym ogniu. Wlać oliwę a gdy będzie gorąca włożyć steki. Smażyć na sporym ogniu przez 2 minuty. Przewrócić na drugą stronę, dołożyć łyżkę masła i smażyć przez kolejne 2 minuty, polewając wierzch steku roztopionym tłuszczem. Zdjąć z patelni i zostawić do odpoczęcia 2 minuty. Doprawiać na talerzu gruboziarnistą solą i czerwonym pieprzem.
Rada!
Czasy smażenia steku:
Krwisty (rare) – Smaży się go około 2 minut z każdej strony .
Średnio krwisty (medium-rare) - Smaży się około 3 minut z każdej strony.
Średnio wysmażony (medium) - Smaży się około 5-6 minut z każdej strony.
Dobrze wysmażony (well done) - Smaży się około 8 minut z każdej strony.