tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Stek z ligawy na puree z groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki i łatwy w przygotowaniu stek z wołowiny ligawy na puree z groszku. Trzeba uważać na stek, bo jak będziemy za długo smażyć, zrobi się twardy.

Stek z ligawy na puree z groszku Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Stek z ligawy na puree z groszku

Na steki

  • 400 g wołowiny ligawy
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • pieprz ognisty
  • oregano
  • majeranek
  • przyprawa do wołowiny
  • puree z groszku

Sposób przygotowania:

Stek z ligawy na puree z groszku
1) Wołowinę ligawę kroimy na plastry - na dwa steki (mięso musi być w temperaturze pokojowej).

2) Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek.

3) Następnie wsypujemy pieprz ognisty, majeranek i oregano, łączymy.

4) Wołowinę nacieramy powstałą marynatą z obu stron.

5) Na koniec posypujemy przyprawą do wołowiny.

6) Na bardzo dobrze rozgrzanej patelni smażymy steki po 4 minuty z każdej strony - ja dobiłam steki well done.

7) Gotowe steki podajemy z puree z groszku - przepis na puree w przepisie: Mięso gyros na groszkowym puree
Stek z ligawy na puree z groszku
Wołowinę ligawę kroimy na plastry - na dwa steki (mięso musi być w temperaturze pokojowej).
Stek z ligawy na puree z groszku
Do miseczki wlewamy oliwę, wsypujemy pieprz, oregano i majeranek, łączymy.
Stek z ligawy na puree z groszku
Wołowinę nacieramy powstałą marynatą z obu stron.
Stek z ligawy na puree z groszku
Na koniec posypujemy przyprawą do wołowiny.
Stek z ligawy na puree z groszku
Na bardzo dobrze rozgrzanej patelni smażymy steki po 4 minuty z każdej strony - ja dobiłam steki well done.

Tagi:

danie mięsa stek