Sposób przygotowania:
Steki wołowe z masłem i kalmarami
1. Gotujemy ziemniaki w mundurkach - można dużo wcześniej,
2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Panierowane krążki kalmarów układamy na opłukanej woda blaszce i wkładamy do piekarnika na 20 minut.
3. Pomidory myjemy, przekrawamy na pół i układamy przecięciem do góry na opłukanej wodą blaszce. Skrapiamy octem balsamicznym, spryskujemy olejem i posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Wkładamy do piekarnika na kilkanaście minut na półkę poniżej kalmarów.
4. Masło mieszamy z solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
6. Steki wyjmujemy z lodówki 10 minut przed przyrządzeniem.
7. Przygotowujemy marynatę: olej mieszamy z cytryną, solą, pieprzem, słodką papryką i szałwią.
8. Marynatą dobrze nacieramy umyte i osuszone ręcznikiem steki.
9. Mocno rozgrzewamy sucha patelnię grillową, układamy na niej steki i smażymy na ostrym ogniu po 1 minucie z każdej strony.
10. Zmniejszamy ogień, obracamy steki i dalej smażymy po minucie (Medium), lub po 3 minuty (well done). Steki ściągamy z patelni i zostawiamy na chwilę, żeby "odpoczęły".
11. Ziemniaki (usmażone wedlug przepisu "ziemniaki z patelni"), pomidory i kalmary układamy na talerzu, obok steki, a na wierzch układamy masło czosnkowe.
Smacznego!
2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Panierowane krążki kalmarów układamy na opłukanej woda blaszce i wkładamy do piekarnika na 20 minut.
3. Pomidory myjemy, przekrawamy na pół i układamy przecięciem do góry na opłukanej wodą blaszce. Skrapiamy octem balsamicznym, spryskujemy olejem i posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Wkładamy do piekarnika na kilkanaście minut na półkę poniżej kalmarów.
4. Masło mieszamy z solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
6. Steki wyjmujemy z lodówki 10 minut przed przyrządzeniem.
7. Przygotowujemy marynatę: olej mieszamy z cytryną, solą, pieprzem, słodką papryką i szałwią.
8. Marynatą dobrze nacieramy umyte i osuszone ręcznikiem steki.
9. Mocno rozgrzewamy sucha patelnię grillową, układamy na niej steki i smażymy na ostrym ogniu po 1 minucie z każdej strony.
10. Zmniejszamy ogień, obracamy steki i dalej smażymy po minucie (Medium), lub po 3 minuty (well done). Steki ściągamy z patelni i zostawiamy na chwilę, żeby "odpoczęły".
11. Ziemniaki (usmażone wedlug przepisu "ziemniaki z patelni"), pomidory i kalmary układamy na talerzu, obok steki, a na wierzch układamy masło czosnkowe.
Smacznego!