haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Steki wołowe z masłem i kalmarami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Stek z masełkiem czosnkowym, krążkami z kalmarów z dodatkiem smażonych ziemniaczków i pomidorów z piekarnika - idealnie zgrana kompozycja smaków. Proste i smaczne danie, ale przede wszystkim szybki obiad za, który będzie wdzięczny każdy domownik.

Steki wołowe z masłem i kalmarami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Steki wołowe z masłem i kalmarami

Ziemniaki

Pomidory

Kalmary

  • 1 opakowanie krążkow z kalmarów w panierce, lub opcjonalnie krążki cebulowe w panierce
  • 100 g masła
  • ząbek czosnku
  • sól
  • opcjonalnie posiekana natka pietruszki

Mięso

  • 2 steki wołowe, średniej grubości
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej szałwii

Sposób przygotowania:

Steki wołowe z masłem i kalmarami
1. Gotujemy ziemniaki w mundurkach - można dużo wcześniej,

2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Panierowane krążki kalmarów układamy na opłukanej woda blaszce i wkładamy do piekarnika na 20 minut.

3. Pomidory myjemy, przekrawamy na pół i układamy przecięciem do góry na opłukanej wodą blaszce. Skrapiamy octem balsamicznym, spryskujemy olejem i posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Wkładamy do piekarnika na kilkanaście minut na półkę poniżej kalmarów.

4. Masło mieszamy z solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

6. Steki wyjmujemy z lodówki 10 minut przed przyrządzeniem.

7. Przygotowujemy marynatę: olej mieszamy z cytryną, solą, pieprzem, słodką papryką i szałwią.

8. Marynatą dobrze nacieramy umyte i osuszone ręcznikiem steki.

9. Mocno rozgrzewamy sucha patelnię grillową, układamy na niej steki i smażymy na ostrym ogniu po 1 minucie z każdej strony.

10. Zmniejszamy ogień, obracamy steki i dalej smażymy po minucie (Medium), lub po 3 minuty (well done). Steki ściągamy z patelni i zostawiamy na chwilę, żeby "odpoczęły".

11. Ziemniaki (usmażone wedlug przepisu "ziemniaki z patelni"), pomidory i kalmary układamy na talerzu, obok steki, a na wierzch układamy masło czosnkowe.

Smacznego!
Steki wołowe z masłem i kalmarami
Kalmary wstawiamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika
Steki wołowe z masłem i kalmarami
Doprawiamy pomidory i pieczemy razem z kalmarami
Steki wołowe z masłem i kalmarami
Mięso myjemy i przygotowujemy marynatę do steków.
Steki wołowe z masłem i kalmarami
Marynata nacieramy steki dokładnie masując mięso
Steki wołowe z masłem i kalmarami
Steki smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.