Sposób przygotowania:
Stek z antrykotu z krewetkami oraz salsą mango
W pierwszej kolejności należy zamarynować krewetki - krewetki oczyść z pancerzyków, zostawiając końcówkę (oczywiście w czasie jedzenia ją usuwamy), zalej sokiem z cytryny, dodaj posiekaną papryczkę chili, odrobinę soli i pieprzu i schowaj na ok. godzinę do lodówki.
Steki z antrykotu wyciągnij z lodówki, natrzyj oliwą, aby mięso nam nie wysychało i świeżo zmielonym pieprzem, zaczekaj aż nabierze temperatury pokojowej. Przygotuj salsę. Mango i ogórka obierz ze skórki. Z ogórka usuń wodniste gniazdo nasienne, a z mango twardą pestkę.
Składniki pokrój w kostkę lub w cienkie paski (tworząc spaghetti). Do pokrojonych składników dodaj posiekane chili, możesz również dodać miętę lub skórkę startą z cytryny, doprawi sokiem, solą, pieprzem i oliwą. Odstaw na bok, a kiedy salsa puści sok, odsącz ją na sitku.
Aby przygotować stek potrzebujemy patelni grillowej lub elektrycznego grilla, który rozgrzewa się do wysokiej temperatury. Musimy również zadecydować jaki chcemy uzyskać stropień wysmażenia mięsa. Jak przygotować poszczególne stopnie wysmażenia?
bardzo krwisty - smaż 1 minutę z każdej strony krwisty - smaż 1,5 minuty z każdej strony średnio krwisty - smaż 2,5 minuty z każdej strony średnio wysmażony - smaż 4 minuty z każdej strony dobrze wysmażony - smaż 6 minut z każdej strony Każdorazowo stek odłóż na deskę, na 5 minut aby odpoczął.
Oczywiście te czasy są orientacyjne i mogą się różnić w zależności od mięsa i jego grubości. Warto się wspomóc metodą na kciuka w czasie smażenia.
Krewetki nabij na patyczek do szaszłyków i ułóż na rozgrzanym grillu, smaż kilka minut, aż zmienią kolor na biały i lekko się zarumienią. Na talerzu układamy roszponkę, krewetki, stek, który oprószamy solą i układamy na nim masło, podajemy z salsą z mango i ogórka.
Steki z antrykotu wyciągnij z lodówki, natrzyj oliwą, aby mięso nam nie wysychało i świeżo zmielonym pieprzem, zaczekaj aż nabierze temperatury pokojowej. Przygotuj salsę. Mango i ogórka obierz ze skórki. Z ogórka usuń wodniste gniazdo nasienne, a z mango twardą pestkę.
Składniki pokrój w kostkę lub w cienkie paski (tworząc spaghetti). Do pokrojonych składników dodaj posiekane chili, możesz również dodać miętę lub skórkę startą z cytryny, doprawi sokiem, solą, pieprzem i oliwą. Odstaw na bok, a kiedy salsa puści sok, odsącz ją na sitku.
Aby przygotować stek potrzebujemy patelni grillowej lub elektrycznego grilla, który rozgrzewa się do wysokiej temperatury. Musimy również zadecydować jaki chcemy uzyskać stropień wysmażenia mięsa. Jak przygotować poszczególne stopnie wysmażenia?
bardzo krwisty - smaż 1 minutę z każdej strony krwisty - smaż 1,5 minuty z każdej strony średnio krwisty - smaż 2,5 minuty z każdej strony średnio wysmażony - smaż 4 minuty z każdej strony dobrze wysmażony - smaż 6 minut z każdej strony Każdorazowo stek odłóż na deskę, na 5 minut aby odpoczął.
Oczywiście te czasy są orientacyjne i mogą się różnić w zależności od mięsa i jego grubości. Warto się wspomóc metodą na kciuka w czasie smażenia.
Krewetki nabij na patyczek do szaszłyków i ułóż na rozgrzanym grillu, smaż kilka minut, aż zmienią kolor na biały i lekko się zarumienią. Na talerzu układamy roszponkę, krewetki, stek, który oprószamy solą i układamy na nim masło, podajemy z salsą z mango i ogórka.
Kwoczka