Halina07

Halina07

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Stefania

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne i szybkie ciasto bez pieczenia na każdą okazję.

Stefania

Składniki:

Stefania

 

  • 1 l mleka
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl kaszy manny
  • 1 margarynę
  • 3 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 paczek herbatników Petit-Bery(duże paczki)
  • Polewa czekoladowa:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Stefania
Mleko,cukier,cukier waniliowy,margarynę i kakao zagotować.W tym czasie prostokątną blaszkę wyłożyć herbatnikami.Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszkę-cały czas mieszając aby nie porobiły się grudki i aż zgęstnieje. Wylać gorącą masę na ciastka.Na wierzch wyłożyć ponownie warstwę herbatników. Przygotować polewę: w garnuszku rozpuścić margarynę dodając wodę,cukier i kakao- dobrze zmieszać aby była gładka.Polać polewą ciasto i zostawić do schłodzenia,następnie włożyć do lodówki aby polewa ładnie zastygła.