Stefanka bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krem: żółtka bardzo dokładnie utrzeć z cukrem (aż masa będzie miała biały kolor). Masło utrzeć osobno. Uwaga! Wszystkie skła

Stefanka bez pieczenia

Składniki:

Stefanka bez pieczenia

 

  • Krem:
  • 20 dag masła (ew. może być masło roślinne w kubeczku, ale nie margaryna),
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • ½ szklanki bardzo mocnej zaparzonej kawy (może też być rozpuszczalna),
  • kilka kropel zapachu rumowego
  • Polewa:
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 łyżka ciemnego kakao,
  • 1/3 kostki margaryny.
  • Zamiast tej polewy może być rozpuszczona z odrobiną masła gorzka lub deserowa czekolada.
  • Pozostałe składniki:
  • 40 sztuk herbatników (tzw. petitek).

Sposób przygotowania:

Stefanka bez pieczenia
Krem: żółtka bardzo dokładnie utrzeć z cukrem (aż masa będzie miała biały kolor). Masło utrzeć osobno.

Uwaga! Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę (wcześniej wszystko należy wyjąć z lodówki).

Do utartych żółtek dodać ostudzoną kawę, wymieszać. Do utartego masła stopniowo, cały czas ucierając dodawać masę jajeczno-kawową. Ucierać do momentu aż krem będzie miał jednorodną konsystencję. Na koniec można dodać kilka kropel olejku rumowego.

Mleko zagotować, przestudzić. W mleku maczać herbatniki, układać rzędami po 5 sztuk w rzędzie. Herbatniki posmarować kremem, a na kremie znowu ułożyć herbatniki i tak aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki.

Polewa: wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu, gotować kilka minut cały czas mieszając.

Ciasto polać polewą lub rozpuszczoną z masłem czekoladą.

Przed podaniem wstawić na kilka godzin do lodówki.

Tagi:

kawa czekolada