Sposób przygotowania:
Stefanka bez pieczenia
Krem: żółtka bardzo dokładnie utrzeć z cukrem (aż masa będzie miała biały kolor). Masło utrzeć osobno.
Uwaga! Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę (wcześniej wszystko należy wyjąć z lodówki).
Do utartych żółtek dodać ostudzoną kawę, wymieszać. Do utartego masła stopniowo, cały czas ucierając dodawać masę jajeczno-kawową. Ucierać do momentu aż krem będzie miał jednorodną konsystencję. Na koniec można dodać kilka kropel olejku rumowego.
Mleko zagotować, przestudzić. W mleku maczać herbatniki, układać rzędami po 5 sztuk w rzędzie. Herbatniki posmarować kremem, a na kremie znowu ułożyć herbatniki i tak aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki.
Polewa: wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu, gotować kilka minut cały czas mieszając.
Ciasto polać polewą lub rozpuszczoną z masłem czekoladą.
Przed podaniem wstawić na kilka godzin do lodówki.
Uwaga! Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę (wcześniej wszystko należy wyjąć z lodówki).
Do utartych żółtek dodać ostudzoną kawę, wymieszać. Do utartego masła stopniowo, cały czas ucierając dodawać masę jajeczno-kawową. Ucierać do momentu aż krem będzie miał jednorodną konsystencję. Na koniec można dodać kilka kropel olejku rumowego.
Mleko zagotować, przestudzić. W mleku maczać herbatniki, układać rzędami po 5 sztuk w rzędzie. Herbatniki posmarować kremem, a na kremie znowu ułożyć herbatniki i tak aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki.
Polewa: wszystkie składniki rozpuścić na małym ogniu, gotować kilka minut cały czas mieszając.
Ciasto polać polewą lub rozpuszczoną z masłem czekoladą.
Przed podaniem wstawić na kilka godzin do lodówki.