gmackos

gmackos

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Stek po węgiersku z mięsa mielonego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pikantne danie dla ludzi z odpornym podniebieniem ;)

Stek po węgiersku z mięsa mielonego

Składniki:

Stek po węgiersku z mięsa mielonego

 

  • 1/2kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (niezbyt tłustego),
  • 5 małych młodych cebulek,
  • 1 ostra czerwona papryka,
  • 100ml przecieru pomidorowego,
  • 80g twarożku beztłuszczowego,
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki,
  • 1 łyżka ostrej mielonej papryki,
  • szczypta pieprzu kajeńskiego,
  • 1/2 cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Stek po węgiersku z mięsa mielonego
Cebulę obrać i drobno posiekać, paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne (dla lubiących bardzo ostre jedzenie można zostawić kilka pestek dla wzmocnienia i tak ostrego już dania) i również pokroić w równą drobną kostkę. Na patelnię wlać olej i podsmażyć cebulę z papryką na małym ogniu przez około 5-7minut. Zdjąć z patelni warzywa łyżką cedzakową i podsmażyć na niej mielone mięso dokładnie rozgniatając je widelcem, dodać mieloną paprykę. Po około 5minutach dodać przecier oraz podsmażone wcześniej cebulę i paprykę. Dusić wszystko razem ciągle mieszając przez około 3minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Twarożek w miseczce dokładnie ubić z wyciśniętym do niego sokiem z połowy cytryny. Patelnię zdjąć z ognia i pomału, ciągle mieszając dodać twarożek. Podgrzać na małym ogniu pilnując aby nie doprowadzić do wrzenia i od razu podawać. SMACZNEGO