Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Stek wołowy z oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać z frytkami. Wskazane czerwone wino.

Stek wołowy z oliwkami

Składniki:

Stek wołowy z oliwkami

 

  • 4 steki wołowe (po 20 dag każdy),
  • 4 małe cebule,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 40 nadziewanych papryką oliwek,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Stek wołowy z oliwkami
Mięso natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć na niej steki po 4 min z każdej strony. Wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu zeszklić obrane i pokrojone w "ósemki" cebule. Dodać osączone z zalewy oliwki. Smażyć jeszcze przez ok. 3 min. Steki położyć na nagrzany półmisek. Obłożyć cebulą i oliwkami.