Sposób przygotowania:
Stek z rekina z japońską nutą
Przygotować marynatę z soku z cytryny, pomarańczy, łyżki oleju, posiekanej w paski skórki pomarańczowej ( wyciąć biały miąższ ), cukru, szczypty pieprzu i sosu Teriyaki.
Rozmrożone i osuszone steki zalać marynatą i zostawić na godzinę.
Rozrobić we wrzącej wodzie saszetki miso ( chodzi o to by bulion był bardzo intensywny bo ma nadać smak makaronowi) - wrzucić makaron- przykryć.
Rekina wyjąć z marynaty i osuszyć. Posolić i posypać pieprzem.
Oprószyć mąką.
Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Odcedzić makaron.
Podawać rekina z makaronem i surówką z sałaty, ogórka i rzodkiewek .
* Można podać dodatkowo sos Teriyaki do polania ryby.
Rozmrożone i osuszone steki zalać marynatą i zostawić na godzinę.
Rozrobić we wrzącej wodzie saszetki miso ( chodzi o to by bulion był bardzo intensywny bo ma nadać smak makaronowi) - wrzucić makaron- przykryć.
Rekina wyjąć z marynaty i osuszyć. Posolić i posypać pieprzem.
Oprószyć mąką.
Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Odcedzić makaron.
Podawać rekina z makaronem i surówką z sałaty, ogórka i rzodkiewek .
* Można podać dodatkowo sos Teriyaki do polania ryby.