Sposób przygotowania:
Steki wieprzowe z nutką orzechową
Wieprzowinę umyć i pokroić na dwa plastry. Mięso lekko rozbić tłuczkiem. Steki oprószyć z dwóch stron solą, pieprzem i mąką. Na rozgrzany na patelni olej położyć steki i usmażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone steki zdjąć z patelni. Cebulkę (bez szypiorku) drobno posiekać. Orzechy włoskie zemleć lub drobniutko posiekać. Orzechy wymieszać z mleczkiem oraz jogurtem. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa wrzucić cebulkę. Oprószyć cebulkę mielonym imbirem. Dodać wymieszane mleczko, jogurt i orzechy. Wymieszać. Przyprawić sos do smaku sosem sojowym oraz pieprzem. Wymieszać i podgrzewać sos do momentu aż odparuje i nabierze gęstej konsystencji. Szczypiorek drobniutko posiekać. Steki podawać z ryżem, polanym sosem orzechowym oraz posypanym szczypiorkiem.