Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Steki z łososia na cytrynowo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Łosoś często gości na moim stole - podawałam już przepis na łososia z groszkiem.

Steki z łososia na cytrynowo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Steki z łososia na cytrynowo

 

  • 1 duży stek z łososia
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
  • Curd ( lub zamiennie 1/4 łyżeczki otartej skórki cytrynowej , szczypta cukru pudru , odrobina soku z cytryny )
  • sól
  • pieprz czarny grubo mielony
  • mąka do oprószenia ryby
  • cytrynowe puree z 1 puszki groszku ( przepis ,,Cytrynowepuree z groszku " )

 

Sposób przygotowania:

Steki z łososia na cytrynowo
Umyć i osuszyć rybę . Zalać 3 łyżkami oleju i sokiem z cytryny roztartym z Lemon Curd steki ułożone w pojemniku . Posypać grubo zmielonym czarnym pieprzem . Wyjąć z marynaty . Osuszyć rybę papierowymi ręcznikami kuchennymi . Rozgrzać olej z masłem do głębokiego smażeniai usmażyć rybę na rumiano . Podgrzać puree groszkowe . Łososia po usmażeniu posolić , skropić sokiem z cytryny - podawać z ziemniakami z wody i puree groszkowym .
Steki z łososia na cytrynowo
Gromadzę wszystkie składniki w jednym miejscu żeby było łatwiej
Steki z łososia na cytrynowo
Filet z łososia macerowac w oleju z sokiem z cytryny i Lemon Curd
Steki z łososia na cytrynowo
Wyjąć z marynaty , posypać pieprzem i solą i oprószyć mąką
Steki z łososia na cytrynowo
Usmażyć na gorącym oleju z masłem na rumiano z obu stron