Sposób przygotowania:
Steki z łososia na cytrynowym groszku :
Steki umyć , osuszyć , ułożyć w pojemniczku. Zalać zmieszanymi z wyciśniętym z cytryn sokiem 2 łyżkami oleju. Posypać grubo zmielonym czarnym pieprzem ( ok. 1/3 łyżeczki ). Zostawić w lodówce na ok. 2 godziny .Wyjąć . Osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi . Rozgrzać na patelni olej i usmażyć rybę na rumiano przewracając w trakcie smażenia na drugą stronę . W czasie kiedy ryba się smaży odcedzić groszek . Na drugiej patelni rozpuścić masło . Wsypać groszek. Podgrzać . Doprawić do smaku solą , Lemon Curd ( lub sokiem cytrynowym , cukrem pudrem , skórką cytrynową ). Ułożyć na groszkowym sosie łososia ,przykryć pokrywką i trzymać na małym gazie 5 minut . Podawać z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem .Można podać dodatkowo mieszankę sałat z cytrynowym dresingiem .Można też podać z makaronem Tagliatelle lub kluskami Udon zmieszanymi z rozpuszczonym masłem . Gwoli wyjaśnienia skąd w przepisie Lemon Curd . U mnie konfitury używane są bardziej jako składnik marynat do mięs lub dresingów do sałat niż jako dodatek do pieczywa .Słodko-kwaskowaty o cytrynowym smaku Lemon Curd spełnia jak dla mnie doskonale wymagania takiej przyprawy .Co nie zmienia faktu , że będziemy go również podjadać z kruchymi ciasteczkami , naleśnikami , tostami . Dodatkowo dałam aperitif z Rieslinga z wodą gazowaną i plasterkiem cytryny ( słaby ).
bajtek