Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Steki z polędwiczki na sosie serowym z surówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

To jedno z tych dań, które nie wymaga od nas dużo wysiłku. Polędwiczkę przygotowuje się szybko, a jej podanie z sosem serowym i lekką surówką z kapusty dopełnia całość.

Steki z polędwiczki  na sosie serowym z surówka

Składniki:

Steki z polędwiczki na sosie serowym z surówka

 

  • ½ główki białej kapusty
  • Pęczek koperku
  • Sok z 1/3 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • Cukier, sól
  • Polędwiczka wieprzowa – pokrojona w plastry
  • Cebula
  • czosnku (moja rodzina uwielbia czosnek, ale jeśli ktoś za nim nie przepada wystarczy użyć połowy
  • Serek topiony kremowy
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Steki z polędwiczki na sosie serowym z surówka
Kapustę szatkujemy, lekko solimy i słodzimy, dodajmy posiekany koperek i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie doprawiamy surówkę oliwą i sokiem z cytryny. Odstawiamy na 5 minut, aby smaki się połączyły. Polędwiczkę kroimy w plasterki lekko solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i obsmażamy steki z polędwiczki po 3 minuty z każdej strony. Obsmażone polędwiczki wykładamy na folię aluminiową, zawijamy i odstawiamy na bok. Na patelnię dolewamy odrobinę oliwy i przesmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula będzie już miękka dodajemy na patelnię śmietanę i serek topiony – czekamy aż ser się rozpuści, doprawiamy gotowy sos solą i pieprzem. Polędwiczkę wyjmujemy z foli, serwujemy z sosem serowym i surówką z kapusty.