szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Polędwica z szalotkami i dymką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

polędwiczki wołowe w czerwonym winie i dymka palce lizać :)

Polędwica z szalotkami i dymką

Składniki:

Polędwica z szalotkami i dymką

 

  • 4 kotlety z polędwicy wołowej
  • 300 gram szalotek
  • Pęczek dymki
  • 50 gram masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • Pół szklanki czerwonego wina
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • Sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Polędwica z szalotkami i dymką
Mięso umyć, osuszyć, lekko spłaszczyć dłonią, natrzeć oliwą wymieszaną z pieprzem i odrobina soli. Szalotki obrać, dymki oczyścić i pokroić na plasterki. Masło roztopić na patelni, przesmażyć na nim szalotki, dodać cukier i smażyć mieszając około 2 minuty. Następnie podlać winem i bulionem wołowym. Gotować razem około 15 minut. Na pozostałej oliwie podsmażyć dymkę. Na patelni grillowej smażyć steki z polędwicy po kilka minut z każdej strony. Podawać z dymkami i sosem i ziemniakami z wody lub piure ziemniaczanym lub z zielonego groszku