Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Steki z rekina z masłem pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Najprostszy sposób na podanie ryby. Usmażyć rybę oprószoną mąką na maśle. Podać z masełkiem pomarańczowym ( cytrynowym , ziołowym ).

Steki z rekina z masłem pomarańczowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Steki z rekina z masłem pomarańczowym

 

 

Sposób przygotowania:

Steki z rekina z masłem pomarańczowym
Do miękkiego masła dodać otartą skórkę z pomarańczy. Wlać sok i wsypać szczyptę kurkumy i szczyptę soli. Cierpliwie wcierać w masło sok i przyprawy aż połączą się w jedną masę. Wyłożyć na folię spożywczą. Zwinąć w rulonik ( taki ,, cukiereczek" ) . Odłożyć na minimum godzinę do zamrażalnika. Steki z rekina rozmrozić i polać sokiem z cytryny. Odstawić na 10 minut. Steki osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić i posypać zmielonym pieprzem. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć steki na rumiano z obu stron. Wyjąć pomarańczowe masło i pokroić w plastry. Na usmażonym steku z rekina ( gorącym) kłaść kawałek masła pomarańczowego i natychmiast podawać dekorując tymiankiem. Ja podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków ( z pieprzem ) i sałatą z pomarańczowym dresingiem.
Steki z rekina z masłem pomarańczowym
Utrzeć masło z sokiem z pomarańczy-otartą skórką pomarańczową-szczyptą kurkumy i szczyptą soli
Steki z rekina z masłem pomarańczowym
Steki zalać sokiem z cytryny i odstawić na 10 mnut
Steki z rekina z masłem pomarańczowym
Wyjęte steki dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi posolić-popieprzyć i oprószyc mąką
Steki z rekina z masłem pomarańczowym
Usmażyć steki z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju