czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Stemplowane kruche ciastka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Do upieczenia ciasteczek zawsze namawia mnie mój 6 letni synek, który uwielbia je ze mną robić, a później oczywiście podkradać z pojemniczka;)))

Stemplowane kruche ciastka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Stemplowane kruche ciastka

 

Sposób przygotowania:

Stemplowane kruche ciastka
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier. Zrobić dołek, wbić jajko, wymieszać końcówką noża. Dodać posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Foremką do ciastek ( u mnie stempelki) wycinać ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Im dłużej tam poleżą tym bardziej zmiękną i będą lepsze:)
Stemplowane kruche ciastka
Zagnieść ciasto, owinąć w folie i schłodzić
Stemplowane kruche ciastka
Ciasto rozwałkować, stempelkami wycinać ciastka