kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Kruche ciastka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zwykłe, najprostsze ciasteczka kruche z cukrem. Idealne do kawy i herbaty. Dla małych i dużych.

Kruche ciastka

Składniki:

Kruche ciastka

 

  • 25 dag schłodzonej margaryny
  • 45 dag mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag cukru
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Kruche ciastka
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i schować na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na grubość ok. 5 mm i wykrawać foremkami ciasteczka. Układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec 12-14 min w temp. 180 st. C. Ciastka można przed pieczeniem posypać cukrem lub po upieczeniu udekorować lukrem. Można też w nich zrobić dziurkę i np. powiesić na choince. Do ciasta można dodać cynamon lub inne ulubione przyprawy.