Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ulubione kruche ciastka budyniowe + mak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ulubione ciastka mojej córki, które robię często, a z zrobione z podwójnej ilości wystarczą też i dla gości.

Ulubione kruche ciastka budyniowe + mak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ulubione kruche ciastka budyniowe + mak

 

  • mąka pszenna - 220g,
  • miękkie masło (lub margaryna) - 120g,
  • cukier - 80g,
  • budyń waniliowy bez cukru - opakowanie,
  • mak suchy - 3 łyżki,
  • żółtka - 2,
  • mleko - 2 łyżki,
  • ekstrakt waniliowy - łyżeczka,
  • mąka do posypania blatu.

Sposób przygotowania:

Ulubione kruche ciastka budyniowe + mak
Wszystkie składniki łączymy w misce i zagniatamy kruche ciasto. Blat oraz wałek posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-4mm. Wykrawamy ciasteczka, które układamy obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik i pieczemy ciasteczka przez 10-12 minut do lekkiego zrumienienia w 180 stopniach. Studzimy na kratce. W razie gdyby ciasto było zbyt mokre, dodać nieco mąki.
Ulubione kruche ciastka budyniowe + mak
Wrzucamy wszystkie składniki do dużej miski
Ulubione kruche ciastka budyniowe + mak
Wyrabiamy ręką gładkie ciasto i zlepiamy je w kulkę
Ulubione kruche ciastka budyniowe + mak
Rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy ciasteczka
Ulubione kruche ciastka budyniowe + mak
Przekładamy na blaszkę i pieczemy przez 10-12 min w 180 stopniach