anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Stir-fry z quinoa i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Stir-fry, czyli szybkie smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu w azjatyckim stylu, to świetny pomysł na błyskawiczny, a do tego zdrowy, nie pozbawiony wartości odżywczych obiad. Stir-fry najlepiej przygotować w woku, ale i w głębokim rondlu nam się

Stir-fry z quinoa i warzywami

Składniki:

Stir-fry z quinoa i warzywami

 

  • quinoa /komosa ryżowa/ - 1 szk.
  • młode cukinie – 2 szt.
  • papryka czerwona – 2 szt.
  • seler naciowy – 5 łodyg
  • młody por – 1 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • imbir starty – 1 łyżka
  • ziarna słonecznika – 5 łyżek
  • szczypiorek posiekany – 3 łyżki
  • olej sojowy – do smażenia
  • sól morska – do smaku
  • czarny pieprz świeżo mielony – do smaku
  • tymianek – 1/2 łyżeczki
  • olej sezamowy – do smaku

Sposób przygotowania:

Stir-fry z quinoa i warzywami
Quinoa bardzo dokładnie wypłukać kilka razy zmieniając wodę, do czasu, aż przestanie być mętna i przestanie się pienić. Zalać 1 i 3/4 szklanki wody, zagotować i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut. Wyłączyć gaz i zostawić garnek pod przykryciem 10-15 minut. W tym czasie ziarna wchłoną całą wodę i będą miękkie, ale nie rozgotowane. W czasie jak gotuje się komosa uprażyć słonecznik na suchej patelni. Przygotować warzywa: paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dużą kostkę, seler naciowy obrać z włókien i pokroić, a cukinię pokroić w grubą kostkę. Posiekać szczypiorek. W woku rozgrzać olej, dodać pokrojony drobno por, zmiażdżony czosnek, starty imbir i mieszając smażyć 2 minuty. Następnie dodać paprykę oraz seler naciowy. Smażyć energicznie mieszając 3-4 minuty. Dodać pokrojone cukinie i smażyć kolejne 4-5 minut nie zapominając o energicznym mieszaniu. Wyłączyć gaz, dodać wcześniej ugotowaną na sypko quinoa, posiekany szczypiorek, sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, odrobinę oleju sezamowego i tymianek, delikatnie wymieszać. Podawać posypane uprażonymi ziarnami słonecznika w towarzystwie ulubionej sałatki.

Tagi:

cukinia quinoa