Sposób przygotowania:
Stir-fry z quinoa i warzywami
Quinoa bardzo dokładnie wypłukać kilka razy zmieniając wodę, do czasu, aż przestanie być mętna i przestanie się pienić. Zalać 1 i 3/4 szklanki wody, zagotować i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 5 minut. Wyłączyć gaz i zostawić garnek pod przykryciem 10-15 minut. W tym czasie ziarna wchłoną całą wodę i będą miękkie, ale nie rozgotowane. W czasie jak gotuje się komosa uprażyć słonecznik na suchej patelni. Przygotować warzywa: paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dużą kostkę, seler naciowy obrać z włókien i pokroić, a cukinię pokroić w grubą kostkę. Posiekać szczypiorek. W woku rozgrzać olej, dodać pokrojony drobno por, zmiażdżony czosnek, starty imbir i mieszając smażyć 2 minuty. Następnie dodać paprykę oraz seler naciowy. Smażyć energicznie mieszając 3-4 minuty. Dodać pokrojone cukinie i smażyć kolejne 4-5 minut nie zapominając o energicznym mieszaniu. Wyłączyć gaz, dodać wcześniej ugotowaną na sypko quinoa, posiekany szczypiorek, sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, odrobinę oleju sezamowego i tymianek, delikatnie wymieszać. Podawać posypane uprażonymi ziarnami słonecznika w towarzystwie ulubionej sałatki.