kachurka

kachurka

Kucharz
[Przepisów: 11]

Książka Kucharska: Kuchnie świata w wersji vege

Placki Quinoa z warzywami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej. Rozgrzewa i wzmacnia całe ciało.Wzmacnia nerki, źródło żelaza,fosforu,witaminy E i witamin z grupy B.

Placki Quinoa z warzywami

Składniki:

Placki Quinoa z warzywami

 

  • Porcja dla 6 osób
  • 400g quinoa,
  • 3 cebulki,
  • 3 pory,
  • 3 marchewki,
  • 1 jajko,
  • 100g twardego utartego sera typu gruyere ,
  • posiekany pęczek pietruszki,
  • mąka,
  • tarta bułka,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

 

  • Do dekoracji: sałata, 2 jajka na twardo, ewentualnie sos pomidorowy.

 

Sposób przygotowania:

Placki Quinoa z warzywami
Placki Quinoa z warzywami Ugotować Quinoa jak ryż. Pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie utrzeć marchewkę na dużej tarce, posiekać drobno cebule i pory. Udusić warzywa w rondelku z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Następnie wymieszać Quinoa z ugotowanymi i przestudzonymi warzywami. Dorzucić ser, jajko, pietruszkę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Dodać mąki tak aby można było formułować małe placuszki. Uformowane placki z obu stron obtoczyć w bułce tartej, następnie smażyć na patelni z dodatkiem oliwy (np. z oliwek). Podawać ciepłe z sałatą i jajkiem na twardo, ewentualnie z ciepłym sosem pomidorowym.