wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Sałatka z kaszy quinoa z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Składniki tej sałatki są podobne jak w marokańskiej sałatce tabuleh – z tym, że kuskus zamieniłam na komosę ryżową. Zdrowo i rześko, w sam raz na zbliżającą się wiosnę

Sałatka z kaszy quinoa z warzywami

Składniki:

Sałatka z kaszy quinoa z warzywami

 

  • 150 gram quinoa (komosa ryżowa)
  • trzy pomidory
  • dwa ogórki
  • papryka
  • po pół pęczka natki pietruszk, koperku i szczypiorku
  • garść ziaren słonecznika i dyni
  • otarta skórka i sok z połowy cytryny
  • 50 ml oliwy
  • sól pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z kaszy quinoa z warzywami
Kaszę quinoa ugotować zgodnie z instruckją na opakowaniu, spulchnić widelcem i odstawić do ostudzenia. W czasie kiedy kasza się gituję wstawić całą paprykę do piekarnika i piec w 220 stopniach, z opcją grillowania, z każdej strony aż skórka lekką ściemnieje ok 10 minut. Przełożyć do foliowej torebki albo plastikowego pojemnika z przykrywką i po ok 10 minutach zdjąć skórkę, pokroić w paseczki. Pomidory pozbawić skórki, wyjąć pestki i pokroić w kosteczkę, ogórek pokroić w półplasterki. Posiekać zioła. Ziarna uprażyć na patelni. Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na conajmniej godzinę.

Tagi:

dynia quinoa